Marküteri nedir sorusunun cevabı için şöyle bir yapsak doğru olur sanırım.Marküteri sanatı değişik renklerdeki ahşap kaplamaların kesilip iç içe yerleştirilerek boya kullanılmadan ağaçların doğal renkleri ile yapılan bir oyma sanatıdır.
Bu sanatın geçmişi eski Mısır’a kadar uzanıyor. Kraliçe Kleopatra’nın sarayında bu sanatı yapan ustalar tüm hünerlerini göstererek eserlerini Kleopatra’ya beğendirmek için birbirleriyle yarışıyorlardı.
Daha sonra Fransa da yaygınlaşan bu sanat özellikle Paris’te Louvre ve Versailles saraylarına giren marküteri tablolar ve mobilyalar daha sonra Anadolu ve Arabistan’da yaygınlaşmaya başlayan bu sanat İtalya’da yaygınlaşmıştır.
Osmanlıda da yaygınlaşan marküteri sanatı bizzat Fatih Sultan Mehmet Han tarafından da yapılmaktaydı. Osmanlıda bu kadar yaygınlaşan bu sanat daha sonra unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde yok denecek kadar azalmıştır.
Titiz bir çalışma gerektiren marküteri sanatı farklı renklerdeki ahşapların bir araya getirilmesi ile yapılmaktadır.
Yapılan her eser kişiye özel olup ikincisini yapmak mümkün olmamaktadır. Neden derseniz ahşabın içindeki desen her zaman değiştiği için aynı deseni bulmak çok zordur .
Sanatı seven insanlar için marküteri eserlere sahip olmak bir ayrıcalıktır.
Marküteri ince ahşap parçalarla dikkatle monte parçalar dışında tasarımlar ve resim oluşturma sanatıdır . Birlikte mükemmel uyum kesinlikle kesilmiş parçalarını kullanarak renkler ve farklı ahşap türleri var tanelerinin sadeceyelpazede kullanarak ayrıntılı tasarımlar ve resimler oluşturmak zanaatkarlar .
Marküteri ve parke arasındaki tanımı sık sık karışıklık doğurmaktadır . Her bileşenin birbirlerine geçirilmiş olduğu söylenebilir , çünkü tüm Marküteri parke olarak tarif edilebilir .
Bir boşluk ilk önce uygun bir parça kesim ile doldurulacakkatı toprağa keskin olduğu segmentlerden oluşur Tersine , gerçek kakma kakma olarak tanımlanabilir olamaz.
Ahşap
Marküteri alanında daha sık kullanılan ormanda bazı akçaağaç, meşe , maun , ceviz , dişbudak , venge , Merbau içerir . Mermer , fildişi , taşlar ve çelik gibi odun dışı malzemeler benzersiz tasarlanmış Marküteri yaratmak içinahşap ile karışık olabilir . Kakma için ideal bir ormanda düz tahıl özelliği ve bölme ve onlar kesip olduğunuzda yontma bir direnç , genişleme , daralma ve çözgü direnç .
Teknikleri
Çünkü onun karmaşıklığı ve incelik , Marküteri yüzyıllar boyunca elle yapılması gerekiyordu . Odun parçaları dikkatle sonra oyma ya da birlikte sığacak kumlu , küçük jigsaws kullanılarak kesilmiştir . Modern çağda , lazer teknikleri inanılmaz bir Marküteri zemin yapmak için gereken süreyi azaltmak geliştirilmiştir . Takma katlı geleneksel dikkatli bir zemin üzerindeparçaları aşağı yapıştırma tarafından elle yapıldı , ama bu süreç aynı zamanda giderek otomatik hale geliyor – örneğin , ahşap dükkanlarda prefabrik Marküteri panellerinoluşturulması ile .
Marküteri Kullanımı
Marküteri geleneksel pahalı bir lüks olmuştur , ve o özelliği katları genellikle kaleler , kamu binaları ve çok pahalı evlerde bulunur . Böyle Windsor Kalesi gibi yerlerde , ayrıntılı Marküterizemin güzelleştirmek vebina temsilmonarşiyi yüceltmek için kullanılır . Örneğin , bir odanınkenarlarında bir Marküteri sınır koyarak – – veya geometrik desenler ile tüm zemin kaplama gibi tamamen dekoratif şekillerde, Marküteri bir odanınboyutlarını vurgu için kullanılır .